Британската асоциация на дерматолозите със съвети за защита от слънцето по време на COVID-19

Британската асоциация на дерматолозите със съвети за защита от слънцето по време на COVID-19

Във връзка с очакваното топло време през Седмицата за информираност за слънчевата светлина в рамките на 4-10 май 2020, Британската асоциация на дерматолозите (БАД) публикува своите съвети как да се предпазим от слънцето по време на COVID-19.

 Ако за някои животът ни в условия на COVID-19  може да означава по-малко часове на слънце от обикновено, то за мнозина това е възможност за прекарване на повече време в  семейната градина или двор, на балкона, на опашката на някой магазин или в изършването на физически упражнения на открито.

„От обявяването на ограничителните мерки за спазване на социална дистанция и живот, затворен вкъщи, ултравиолетовият индекс на няколко пъти достигна нива, при които защитата от слънчевите лъчи е препоръчително за по-светлите типове кожа” – това обяви Британската асоциация на дерматолозите, като акцентира върху важността от познаването на типовете кожа съгласно скалата на Фицпатрик.

Асоциацията дава следните съвети за защита от слънцето за типове кожа, за които е висок рискът от слънчено изгаряне и ултравиолетово увреждане на кожата:

  • Използването на козирки и навеси и облекло, което предпазва от слънчевите лъчи, е първата мярка за предпазванего от слънцето.
  • Предпазното облекло включва шапка с периферия и слънчеви очила (слънчевите очила трябва да осигуряват 100% UV защита ), както и носене на дрехи с дълги ръкави и панталони, когато случаят го позволява.
  • Обилно нанасяне на слънцезащитен крем 20 минути преди излизане на открито и повторно нанасяне при излизане. Повторното нанасяне гарантира по-сигурна защита, както и подсигурява покриването на онези части, които са пропуснати при първото нанасяне.
  • Използва се продукт със слънцезащитен фактор минимум 30 (SPF 30) с добра UVА защита.
  • Слънцезащитният крем се нанася периодично, най-малко на всеки два часа.
  • Ако извършвате физически упражнения или работите в градината, нанасянето на слънцезащитен крем трябва да бъде на още по чести интервали от време, тъй като при този вид дейности поради изпотяване действието на крема е с много по-кратка продължителност.
  • Ако не носите шапка с периферия, не забравяйте да нанесете слънцезащитен продукт върху части като ушите, тила, скалпа при тънка коса, тъй като това са най-често пропусканите зони, но също така и най-често срещаните места на рака на кожата.

Основен проблем по време на COVID-19 според Асоциацията на дерматолозите е и дефицита на витамин D. За онези, които са изолирани без достъп до двор или тераса, асоциацията препоръчва приемането дневно на 10 микрограма витамин D за поддържане на здрави мускули и кости.

Председателият на Комитетът за превенция от кожни онкологични заболявания към БАД, доктор Бав Шергил, подкрепи асоциацията в тази информационна кампания, като изрази надежда, че тези съвети ще помогнат на хората максимално да се възползват от хубавото време без да увредят здравето си в резултат на слънчево изгаряне и с това да увеличат риска от рак на кожата. Асоциацията препоръчва на практикуващите лекари да информират своите пациенти за опасностите от слънчевите лъчи и как да се предпазят от тях, така че да се оптимизира здравето на кожата.

Доктор Шергил каза “Кожният рак е сред най-често срещаното онкологично заболяване в Обединеното Кралство и броят на заболелите с всяка година се увеличава. Освен намаляване на риска от развиване на кожен рак, ултравиолетовата защита е полезна и от козметична гледна точка, тъй като прекомерното излагане на слънце е основната външна причина за стареенето на кожата. Важно е да не се прилага един-единствен универсален подход за всички по отношение на съветите, които се дават за слънцезащита, тъй като хора с дълбокопигментирана кожа са най-млако застрашени от развиването на кожно онкологично заболяване.”

Оценете сега!
[Общо: 0 Средно: 0]