Проучване сочи увеличаване на алергиите от естествени съставки в козметични продукти

Проучване сочи увеличаване на алергиите от естествени съставки в козметични продукти

ИЗТОЧНИК: ОНЛАЙН СПИСАНИЕ „ЕСТЕТИКА“

25 МАРТ 2020

Проучване в британско издание по дерматология публикува данни за рязко увеличаване на кожните алергии (двойно по-голям брой на алергичните реакции от 2007 година до днес), причинени от естествената съставка прополис (пчелен клей), използвана в много продукти за грижа за кожата.

Пчелният прополис е смес, която пчелите произвеждат, смесвайки собствената си слюнка с пчелен восък и частици от цветовете, които опрашват. Той намира приложение в широк спектър от козметични продукти като шампоани, балсами за коса, червила, кремове и пасти за зъби.

Анализът включва 125,436 лица, изследвани в периода между 2007 и 2018 година в страни като Германия, Австрия и Швейцария, и обобщава данни от епикутанни тествания за контактни алергени. Проучването констатира в периода между 2010 и 2018 година увеличаване от 68% на положителните проби при тестване на алергична реакция от прополис.

Ръководителят на проучването, професор Волфганг Ютер, каза следното: „Увеличаването на алергичните състояния от прополис, които се наблюдават през последните години, определено налага по-целенасочено разследване, за да се установи какво провокира тази чувствителност към прополиса. В момента нямаме достатъчно информация за пълния произход на наличния в природата прополис и в каква степен той се използва. Ако тази тенденция на увеличаване на кожните алергии от прополис се запази, ще трябва да се предприемат дейности, свързани с преоценяване на риска и свързаните с управление на риска мерки, като ограничаване на допустимата концентрация на прополис в продукти, чието предназначение е да се нанасят върху кожата”.

Нина Гоуд, ръководител отдел „Комуникации и връзки с обществеността” на Британската асоциация на дерматолозите, коментира проблема така: „В момента прополисът не е сред веществата, които подлежат на рутинното епикутанно тестване за контактни алергени в Обединеното кралство. Затова и не може напълно да се установи нивото на алергии от прополиса. Ако обаче тенденциите в използването на прополис у нас покажат увеличение на алергиите, подобна ситуация би се очаквала и в нашите клиники. Независимо от ползите от естествените съставки в продукти за кожата, не трябва да се приема, че те са по-безопасни. Ако някой изпитва кожна алергична реакция, естествените съставки в козметични продукти не трябва да се изключват като възможен причинител на алергията”.

Оценете сега!
[Общо: 0 Средно: 0]