Проучване оспорва твърдението за връзка между меланома и използването на солариуми

Проучване оспорва твърдението за връзка между меланома и използването на солариуми

Източник: Онлайн Списание „ЕСТЕТИКА“

Проучване, направено от световната организация за клинични изпитвания “Reichrath et al”, и публикувано в  списание „Anticancer Research“, представя факти за липсата на категорични доказателства за пряката връзка между умереното излагане на UV лъчение на закрито, наричано „солариум“, и развитието на меланома.

Проучването  бе инициирано в отговор на все по-нарастващата потребност от даване на окончателен отговор на дебата за биологичните ефекти на ултравиолетовото лъчение, в частност на солариумите върху здравето на човека и по-специално като причинител на меланома.

Заключението от анализа сочи, че публикуваните към днешна дата широкомащабни, групови изследвания, включително клинични изпитвания, извършени наскоро, не доказват причинно-следствената връзка между използването на солариуми и меланома. Твърдението се основава и на заключенията, които са резултат от систематично литературно проучване, обхващащо публикациите, изследващи темата до юни 2019 г.

Консултантът на британското списание дерматологът доктор Сюзън Майу обръща внимание: „Тази информация е сериозно предизвикателство за конвенционалното разбиране на проблема. До момента, в който не получим окончателно научно обосновано доказателство за обратното твърдение, ще продължа да съветвам моите пациенти да ограничат своето излагане на естествени UV лъчи, както и на солариуми, за да се избегнат рисковете от рак на кожата и фотостареене на кожата.

Оценете сега!
[Общо: 0 Средно: 0]