Интервю с Тяна Пресолска, Председател на Асоциацията на Медицинските козметици - АМК

Интервю с Тяна Пресолска, Председател на Асоциацията на Медицинските козметици - АМК

Въпрос: Здравей, Тяна! Би ли се представила накратко?

Тяна Пресолска: Здравейте, казвам се Тяна Пресолска и съм председател на Асоциацията на медицинските козметици – АМК. Също така съм собственик на верига студиа за красота – Dupissima. Развивам бизнеса си от 2004 година. Преподавател съм в Медицински колеж „Йорданка Филаретова“, специалност “Mедицинска козметика” към Mедицинския университет гр. София. Преподавам на студентите с тази специалност, 3 курс, по практика. Имам удоволствието да споделя, че студентите ще могат да се обучават в салони за красота Dupissima, където ще имат достъп до най-новите и съвременни апарати, с които ние работим. Това e и целта на Асоциацията – да интегрираме модерните технологии в образованието, за може образованието наистина да върви ръка за ръка с бизнеса и да се развива подобаващо.

Въпрос: Разкажи повече за твоето образование и придобити квалификации?

Тяна Пресолска: Първото ми образование е икономическо – “Управление на хотели и ресторанти” към Британския университет “International University of Portsmouth”, второто – “Бизнес администрация” с профил “Финанси” към “City University Seattle”.  Успоредно с първото си висше образование, започнах да се занимавам с процедури за красота в първия ми салон, който беше буквално 10 кв.м. в един гараж и изкарах всички курсове по козметика и грим налични на пазара по това време.

Също така, имам бакалавърска степен – “Медицинска козметика” от Медицински колеж Й.Филаретова- София. След нея продължих с магистратура “Диетично и здравословно хранене” във филиал на Медицинския университет, гр. Враца. Моето желание е да продължа с докторантура във факултета по “Обществено здраве” с насоченост към целулит, хранене, грижа за жените 35+. Имам дистанционо завършено обучение към Harvand Medical School за физиология и биохимия. Имам и следдипломна квалификация към Химическия университет, гр. София със специалност “Експерт по химичен състав на козметични и парфюмерийни продукти”. Тази квалификация ми е изключително полезна, защото ние работим с професионална козметика с активни съставки, които съответно има своя ефект, който много пъти може да бъде дори и системен.

Въпрос: Защо избра професията “медицински козметик”?

Тяна Пресолска: В един момент, напредвайки с практиката, виждах, че знанията, които имам от курсовете – не са ми достатъчни, и ми липсваше допълнително разяснение как се случват нещата на ниво: анатомия и физиология. Затова се насочих към медицинската козметика. Бакалавърската програма е три години с хорариум над три хиляди часа, а след това има и магистърска степен “Диетично и здравословно хранене”.

Въпрос: Какво е мнението ти за бюти бранша в България и по света?

Тяна Пресолска: За съжаление, в България няма регулация и козметик може да станеш само с курсове и сертификат за чст от професия с хорариум от 20, 30, 50 часа. Така, всеки може да си сложи на визитната картичка “козметик” и да си направи салон, студио, център или каквото прецени. В момента браншът се регулира от Наредба №15 от 1987 г. за Хигиенните изисквания за бръснарските, фризьорските и козметичните салони, която е абсолютно неактуална към днешна дата. Така, за съжаление, целият ни сектор остава нерегулиран.

Това не е само в България, доколкото знам, има и други места по света, където все още се опитват да регулират професиите, но почти навсякъде в Европа, за да бъдеш козметик, трябва да преминеш поне 3-годишно обучение. Разликата между това образование в България и в чужбина е, че в чужбина задължително се учи в колеж, а не ставаш специалист само с преминаване на няколкомесечен курс.

Въпрос: Къде сме ние на световната карта?

Тяна Пресолска: Вярвам, че имаме изключително голям потенциал. Българите са в крак със световните тенденции и тези на нашия пазар. Даже вярвам, че сме доста отворени и към новости, към експериментиране, но изоставаме от гледка точка на регулация, която често пъти се явява проблем за крайния клиент. Без нея той може да попадне на някого, който няма никаква идея какво прави, но има достъп до много мощна апаратура и сериозни продукти. Без достатъчно информация за тях, те могат да носят рискове и странични ефекти, които да навредят на клиентите.

Въпрос: Разкажи ни малко повече за международни обучения, на които си ходила?

Тяна Пресолска: Още преди да завърша медицинското си образование в София, започнах всяка година да посещавам различни медицински конгреси по цял свят. Била съм на няколко такива в Монако, където ходят медицински специалисти, лекари, дерматолози, пластични хирурзи от цял свят. По време на тях съм научила и видяла доста от новостите в бранша. Присъствала съм на различни летни академии и на Дерматологични академии в Германия. Била съм на специализирани обучения с фирми, с които работя, в Испания, Италия, Монако. Тази година ще присъствам на Антиейдж конгрес в Банкок, защото за мен е важно наистина да бъда в час с новостите и да бъда информирана. Затова в момента уча и ендобиогенна медицина към Белгийския институт по ендобиогения. Това е една изключително интересна и нова специалност в медицината, която разглежда човешкото тяло като една цялостна система и един холистичен подход, в който всичко опира до нервна система и хормони и как всяко нещо, което ние правим, дава съответно реакции. Затова не може изолирано да се третира нито един орган, нито една система.

Въпрос: Как конкретно допринасяш за развитието на бюти бранша в България?

Тяна Пресолска: Вярвам, че мога да бъда полезна за развитието на бюти бранша, защото имам една доста всеобхватна гледна точка. От една страна, аз съм в ролята на собственик на салон и предприемач и съм много добре запозната с проблемите на бизнеса. От друга страна, медицинската ми квалификация, опитът ми като терапевт и ежедневната ми работа много ми помагат да предложа най-подходящите процедури на моите клиенти.

99% от заетите в козметичния бранш са жени. 99% от тях са в детеродна възраст, млади или с малки деца или им предстои да забременеят. Всъщност, работим в среда, в която е изключително неблагоприятна за работещите майки, и вярвам, че аз, като жена, бих могла да подпомогна намирането на този необходим баланс, за да могат момичетата, които избират тази професия, да намерят реализация и професионално развитие, да постигнат психическа и икономическа сигурност и да получат удовлетворение от това, което правят. Аз вярвам, че това е една изключително важна професия с много голямо бъдеще.

Въпрос: Какво е да бъдеш част от управлението на АМК?

Тяна Пресолска: Идеята за създаването на Асоциацията на медицинските козметици дойде абсолютно естествено и спонтанно. С част от колежките, с които завършихме заедно колежа, сега сме и в Управителния съвет на АМК. След завършването осъзнахме, че всъщност няма никаква регулация и никой не знае каква е разликата между медицинския козметик и козметик. Установихме нуждата от това, тази нова професия да бъде наложена, да бъде регулирана. По тази причина се породи и нашето желание да създадем Асоциацията. Като успоредно с тази тромава промяна, ние се опитваме да подобряваме информираността, да вдигаме нивото на образованието, да създаваме една общност и всъщност вътрешно ние да приложим позитивна саморегулация, където хората се чувстват част от общност. Така, искаме да ограничим хората, които могат да навредят на клиентите и да насърчаваме все повече специалисти да надграждат своето образование по всевъзможни начини – бакалавърски и магистърските програми, разнообразни курсове, конгреси, семинари и други.

Въпрос: С какво се отличава Асоциацията на медицинските козметици?

Тяна Пресолска: Реално нашата основна цел е регулацията на тази професия и основната част от нашите членове имат същия интерес, защото те са хора с образование – медицинска козметика. Разбира се, ние искаме да работим и за общото благо на целия бранш. Козметиците в България са около 50 хиляди, а ние, медицинските козметици, сме  около 500 човека, но ще ставаме все повече, защото в момента тази специалност се преподава в много медицински университети в страната – София, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора, а ще се отварят и нови филиали. Тази професия става все по-търсена и е въпрос на време да извоюваме нейното достойно място и да бъдат наистина създадени ясни правила кой, какво и как може да прави и какви права и знания ти дава съответната диплома.

Въпрос: С какво се различава АМК от другите асоциации на козметици?

Тяна Пресолска: В Асоциацията на медицинските козметици членове като физически лица могат да станат медицински козметици и медицински специалисти. Членове могат да бъдат и юридически дружества, които имат някаква роля на пазара по естетика – центрове за професионално обучение, дистрибутори и салони.

Ние вярваме, че за да може да се изгради една качествена услуга – от една страна. трябва да има качествените терапевти, но от друга страна, трябва да има добре информирани собственици на салони и центрове, които знаят как се ръководи бюти бизнеса. Така, крайната услуга, която се генерира на пазара, ще бъде целесъобразна, законна и висококачествена.

Въпрос: С какво като дейности се различавате от другите асоциации?

Тяна Пресолска: Това, с което се различаваме, че ние наистина успяхме да направим професията “Медицински козметик” официално призната и вече има такава професия. Издадохме “Наръчник на медицинския козметик”, който да може да вдигне нивото и информираността, да бъде наистина настолна книга, която е полезна както за собствениците на салони и естетически центрове, така и на всички, работещи в тях. До момента сме организирали различни събития и две национални конференции. През юни 2022 година реализирахме и двудневна Международна бюти конференция, изцяло на английски език. Целта ни е да каним най-добрите специалисти, които са лидери в световен мащаб, да бъдат буквално на една ръка разстояние от българските терапевти, и ние да се вдъхновим от техните знания, опит и ентусиазъм.

Оценете сега!
[Общо: 0 Средно: 0]