Козметични грижи при клиент с розацея

Козметични грижи при клиент с розацея

„…дете бяло като сняг, с бузи, алени като кръв…“

„Снежанка и седемте джуджета“, Братя Грим

Кожата е най-големият орган в човешкия организъм. Тя е от изключително значение за поддържане на хомеостазата, като предпазва организма от външните условия и участва в регулирането на някой процеси вътре в организма.

От козметологична гледна точка важен е външният вид на кожата, който се определя от нейният релеф, цвят, тургор, еластичност, чувствителност. Върху външният й вид влияние оказват освен екзогенните фактори като начин на живот, професия, навици в ежедневната грижа и редица вътрешни състояния, предизвикващи заболявания или не разположение на макроорганизма.

Когато става въпрос за дадено, видимо за околните променено външно състояние на нашата кожа, ние се стремим да го прикрием, ако то предизвиква в нас чувство на срам или влияе върху нашето самочувствие.

При розацея измененията във външният вид на кожата са видими и могат да се появяват спонтанно или да бъдат провокирани от различни фактори. Това състояние засяга предимно жени след 30 годишна възраст и най-вече около периода на менопаузата, предимно от бялата раса. Лезиите се разполагат предимно по бузите и нос, но може да има засягане на кожата на челото и брадичката, т.е. по видимите зони от кожата.

По данни на “National Rosacea Society“ това състояние може да влоши качеството на живот при хората при които се е появило. Те могат да спрат работа, да намалят значително своите социални контакти, дори да развият депресивни състояния.

Вижте пълната курсова работа и презентация в прикачения файл.

Оценете сега!
[Общо: 0 Средно: 0]