Трябва ли да има изискване за стаж, когато искаме да отворим козметичен салон?

Трябва ли да има изискване за стаж, когато искаме да отворим козметичен салон?

Дискусионен панел на АМК

Както всички до болка знаете, регулация в сферата на красотата почти липсва, нормативната уредба е доста оскъдна и изключително остаряла. Когато говорим за козметични салони, най-основна е НАРЕДБА № 15 ОТ 21 АВГУСТ 1987 Г. ЗА ХИГИЕННИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА БРЪСНАРСКИТЕ, ФРИЗЬОРСКИТЕ И КОЗМЕТИЧНИТЕ САЛОНИ.

Пределно ясно е, че тази наредба отдавана не е актуална и нуждата и да бъде реновирана и модернизирана е крещяща. Една от целите на АМК е да подготвим предложение за актуализиране на тази наредба.

Точно затова и повдигаме тази така болна тема за много колеги – кой има право да отваря салон, трябва ли да има изисквания към собственика на бизнеса или всеки с пари може да прави както си иска?

Дали създаването на изискване за образование и стаж към собственика или служителите ще даде повод само да се сключат проформа договори и да се наемат фиктивно лица с нужното образование и опит, или реално ще се повиши нивото в бранша?

Ние от АМК заставаме зад позицията, че трябва да има по-стриктни изисквания към хората, които се захващат със създаването на салони за красота. По пример на различни европейски държава, човек трябва да натрупа няколко години опит в сферата, преди да стане собственик и да работи за себе си. Защо? Най-малкото, за да се сблъска с работата с клиенти, с организационните процеси в един салон, с управлението на колектив.

А какво ще кажете за изискване за собственика да е професионална квалификация 2 или 3-та степен?

А дали тясно специализираните знания и умения в козметиката са достатъчни, за да бъдем и добри бизнесмени? За съжаление икономиката, управлението и финансовата култура са много слабо застъпени в повечето курсове, дори и в медицинските университети. Това води до собственици, които не могат да управляват салоните си, не могат да прогнозират приходи и разходи и изобщо не могат да калкулират дали са реално на печалба или загуба. И за съжаление това е в основата на сивата и нелоялната конкуренция.

Ако има ограничение за наемането на кабинети под наем и откриването на салони, може би повече козметици ще са по-склонни да инвестират в служителите си и да споделят знанията и уменията си, защото няма да се повтори отново порочната практика да обучиш някого и той да стане и да си отвори салон на 50 метра от теб, и да се обади на всичките ти клиенти и да им предложи по-ниски цени?

Темата е много обширна и със сигурност има много ЗА и ПРОТИВ, но ние вярваме, че в спора се ражда истината.

Споделете Вашето мнение тук.

Оценете сега!
[Общо: 0 Средно: 0]