Естетичните корекции в цифри

Естетичните корекции в цифри

По последни данни, публикувани от Американското дружество на пластичните хирурзи (ASPS), броят на хората, подлагащи се на козметични корекции продължава да нараства устойчиво. Според годишния отчет на асоциацията, през 2017 г. в САЩ са извършени 17,5 милиона хирургични и малоинвазивни разкрасителни интервенции, което представлява увеличение от 2% в сравнение с предходните дванадесет месеца.

Статистиката показва също и, че интересът към иновативните методи за оформяне на фигурата, базирани на идеологията за минимална инвазивност се е повишил с близо 200% от 2000 г. насам.

Топ 5 на хирургичните и минимално травматичните козметични интервенции

През 2017 г. са реализирани близо 1,8 млн. естетични операции като най-честият им фокус са несъвършенствата на фигурата. Петте най-популярни манипулации сред тях са:

 • Уголемяването на бюста (300 378 процедури, увеличение с 3% от 2016 г. насам)
 • Липосукцията (246 354 процедури, с 5% повече спрямо 2016 г.)
 • Ринопластиката (218 924 процедури, спад с 2% в сравнение с 2016 г.)
 • Блефаропластиката (209 571 процедури, приблизително същият брой като през 2016 г.)
 • Абдоминопластиката (129 753 процедури, с 2% повече от 2016 г.)

От друга страна, най-търсени сред минимално инвазивните процедури се оказват тези за лице.В челната петица, откроила се на фона на 15,7 млн. извършени манипулации, попадат:

 • Инжектирането на Ботулинов токсин тип А (7,23 милиона процедури, с 2% повече от 2016 г.)
 • Поставянето на дермални филъри (2,69 млн. процедури, с 3 % повече от 2016 г.)
 • Химическият пилинг (1,37 млн. процедури, с 1% повече в сравнение с 2016 г.)
 • Лазерната епилация (1,1 млн. процедури, спад от 2% спрямо 2016 г.)
 • Микродермабразиото (740 287 процедури, с 4% по-малко от 2016 г.)

Бум на редукционната мамопластика

След слабо понижение спрямо предходната година, през 2017 г. се наблюдава драматичен скок от 11% при интервенциите за намаляване размера на бюста.

Според президента на ASPS д-р Джефри Джанис, редуцирането на гръдната обиколка е една от процедурите, чрез която се постига най-висока степен на удовлетвореност у пациентките. А обяснението за това може да се открие във факта, че с отстраняването на излишната тъкан се преодоляват не само естетически, но и функционални проблеми.

Завръщане на абдоминопластиката

След като през 2016 г. коремната пластика изпада от класацията на петте най-популярни козметични операции, през 2017 г. тя се завръща отново в челните редици, регистрирайки 2000 процедури повече в сравнение с предходния отчет.

“Стегнатият корем е нещо, към което много от нас се стремят, но не всички са в състояние да го постигнат само чрез диета и физически упражнения.” – казва д-р Джанис. “В същото време, с помощта на сертифициран хирург, който да се погрижи за отстраняването на излишната мастна и кожна тъкан и възстановяването на отслабените мускули, коремният профил може да бъде значително подобрен.”- заключава специалистът.

Бум на процедурите за скулптуриране на тялото и неинвазивните методи за премахване на нежеланите мазнини

Анализът на ASPS показва, че все повече хора избират да оформят проблемните области на тялото си с помощта на ултразвук, радио честота, инфрачервена светлина, вакуумен масаж или инжекционни препарати.

В по-детайлен план, годишното проучване отчита ръст от:

 • 19% (над 55% от 2000 г. насам) при неоперативните терапии против целулит, използващи лазерно лъчение;
 • 7% по отношение на процедурите за разрушаване на мастните клетки чрез замразяване;
 • 9% при нетравматичните процедури за борба с излишните мазнини и отпуснатата кожа.

“Нежеланите мазнини са нещо, което засяга огромен брой американци.” – констатира д-р Джанис. “За щастие, днес, пластичната хирургия предлага повече възможности за премахване или преразпределение на мастните отлагания от когато и да било. Клиентите оценяват свободата на избор, особено, що се отнася до процедурите с поддържащ характер, от които могат да се възползват докато се решат на по-драстична и скъпоструваща интервенция.”- допълва медикът.

За ASPS

Американското общество на пластичните хирурзи (ASPS) е най-голямото в света сдружение на специалисти, сертифицирани от Американския борд по пластична хирургия (ABPS), Кралския колеж по медицина и хирургия на Канада, както и други, признати лекарски бордове. С повече от 7 000 членове по целия свят, ASPS е водещ авторитет и информационен източник в сферата на естетичната и реконструктивната хирургия. От момента на основаването си през 1931 г., организацията ратува за утвърждаването на най-високи професионални, етични и качествени стандарти по отношение на, извършваните в глобален мащаб, разкрасителни и пластично-възстановителни интервенции.

За годишната статистика на ASPS

Информацията, поднесена в доклада, има пълното право да претендира за изчерпателност, тъй като се събира посредством първата по рода си онлайн национална база данни (TOPS). С помощта на платформата, членовете на организацията регистрират всеки случай от своята практика, поддържайки ясна, картината за състоянието на пластичната хирургия.

И макар статистиката да илюстрира най-вече случващото се в САЩ, тя може да послужи като своеобразен ориентир за тенденциите – текущи или задаващи се, в нашата страна и останалите краища на света.

Оценете сега!
[Общо: 0 Средно: 0]