От кюретата до криолиполизата

От кюретата до криолиполизата

еволюция на процедурите за извайване на фигурата

Годината е 1977. Джими Картър застава начело на Белия дом. САЩ предава на Панама управлението на Панамския канал. Apple пуска серия персонални компютри на пазара. Кралят на рокендрола е покосен от сърдечен удар. А в кината “избухват” първите “Междузвездни войни”…

Сега, нека погледнем картината от малко по-различна перспектива. Онова време бе и ерата на прословутата рокля “прегърни ме”, изработена от копринено жарсе, показващо всяка извивка на женската фигура. Дамите с фино телосложение изглеждаха по-съвършени от всякога в модния тоалет, а какъв избор имаха онези с пухкава талия и бедра? Безспорно неголям – да загърбят актуалните тенденции; да гладуват, следвайки примера на Джак Лалeйн или да се подложат на липосукция, свързана с обща анестезия и едноседмичен болничен престой.

И ето че на фона на всичко това, сякаш в отговор на милиони женски молитви, се появява един дребничък парижки хирург на име Ив Джерард Илюз . Техниката му за отстраняване на излишните мазнини без големи белези или отворена операция звучи твърде добре, за да е истина и едва ли някой в онези дни предполага, че именно тя ще промени хода на пластичната хирургия…

Илюз новаторът

Въпреки че още през 20-те години на миналия век са правени опити за оперативно отстраняване на нежеланата подкожна мазнина, именно д-р Ив Джерард Илюз (1929-2015) е приеман за създател на техниката, която днес наричаме “липосукция”. Парижанинът използва канюла, инжектираща течност, за да раздроби мастните отлагания, които в последствие биват изсмукани през направените в кожния участък, малки разрези. Преди нововъведенията на Илюз излишните мазнини се отстраняват чрез остра кюрета, без всмукващо устройство и без инфилтриране на разтвори, което причинява масивни отоци и хематоми. Процедурата се извършва под обща анестезия и е съпроводена със значителна загуба на кръв, изискваща трансфузия. И въпреки високата ‘’цена”, която пациентите плащат в името на красотата си, крайният резултат често е твърде незадоволителен.

С еволюирането на новия метод се въвеждат и нови техники за анестезия, които елиминират или намаляват много от потенциалните нежелани реакции. В резултат от това днес липосукцията е безопасна, ефективна, безболезнена и популярна процедура за редуциране на мастната тъкан и скулптуриране на тялото.

Спомняйки си своя колега и приятел, пластичният хирург Фоад Нахаи казва: “Методите на Илюз представляват разрушителна иновация, която промени завинаги техниките за оформяне на тялото. Липосукцията се разпростря отвъд оформянето на фигурата, намирайки широко приложение в сферата на реконструктивната и естетичната хирургия. Илюз проправи пътя към днешния липофилинг, който сам по себе си е друга разрушителна иновация.”

През 2009 г. пластичният хирург Питър Бела Фодор написва подробна хронология на развитието на липосукцията, в която делото на д-р Илюз намира заслужено място. “Постиженията на Илюз са колосални. Най-важният му принос бе въвеждането на затъпената канюла, която отстранява мазнините, щадейки прилежащите тъкани. Благодарение на нея, както и на още едно от нововъведенията на Илюз – куршумовидната канюла с отворен връх (канюла “Мерцедес”), усложненията бяха драстично намалени и процедурата стана възпроизводима в ръцете на други хирурзи. Техниката бе приспособена към широк спектър от области на тялото и за пръв път стана очевиден нейният потенциал като опора на естетичната хирургия” -пише д-р Фодор.

Илюз представя метода си в САЩ за първи път през 1982 г. По това време максималното количество мазнина, която той заявява, че може да бъде безопасно отстранена, е 2 литра, което се различава значително от максимално допустимите 5 литра, отбелязани в ръководството на Американското дружество за естетична пластична хирургия (ASAPS).

Макар че не може да говори перфектно английски, прочутата лекция на Илюз на фона на люлеещите се палми в Хавай е повратна точка в развитието на пластичната хирургия. Американските хирурзи и дерматолози бързо започват да експериментират с техниката и разработват различни способи за седация, които елиминират нуждата от обща анестезия.

Скоро след презентацията, тогавашният президент на Американското дружество на пластичните хирурзи (ASPS) Марк Горни инициира комитет, чиято мисия е да посети Илюз и да наблюдава работата му. По онова време д-р Илюз извършва операциите си в клиника, находяща се на улица “Spontini” в един от модерните арондисмани на Париж (През 2003 г. мястото става известно като “Парижката естетична клиника Spontini” и в чакалнята е окачен плакат в чест на медика. Сега тя е “Clinique Nescens Paris Spontini” – хотел и частен хирургичен апартамент, притежаван и управляван от швейцарската анти-ейдж козметична марка Nescens).

След завръщането си членовете на комитета публикуват доклад с обширни препоръки, разработват план за постепенно въвеждане на процедурата в практиката на американските хирурзи и организират курсове за обучение в цялата страна.

“От Европа пристигаха множество пациенти, твърдейки, че им е правена липосукция, която по това време се наричаше “липолиза”. Но заявленията им бяха посрещани със съмнение и купища отворени отрицателни писма в пресата. Местните хирурзи не вярваха, че това е възможно, докато не успяваха да постигнат същите резултатите” – спомня си д-р Фодор.

Липосукцията в наши дни

Много от принципите на Илюз са оцелели и до днес. Като например концепцията, че има зони от тялото, които са благоприятни за липосукция и такива, чиито мазнини не бива да бъдат изсмуквани. Живи са и популяризираните от него “мокри техники”.

Понастоящем се прилагат различни похвати за отстраняване на неестетичните мазнини, които се отличават основно по вида/количеството на инфилтрирания разтвор и по, всмукващия мастните натрупвания, агент (вакуумна, лазерна, радиочестотна, водно-асистирана липосукция и т.н.). Като изборът на технология най-често зависи от особеностите на пациента и предпочитанията на хирурга.

“Методите за оформяне на тялото се развиха значително през последните четири десетилетия, така че мазнините вече могат да бъдат отстранени по-безопасно и с по-малко болка, загуба на кръв и други усложнения. От най-ранния етап на липопластиката до най-модерните техники, ние непрекъснато подобряваме начина, по който се извършва процедурата.” – казва пластичният хирург от Санта Моника, Стивън Тейтелбаум .

“Това, което започна като грубо и ограничено средство за оформяне на тялото преди 35 години, се превърна в усъвършенстван метод с повсеместни приложения. Съвременните пластични хирурзи го използват като инструмент почти толкова често, колкото ножиците и конците.” – отчита д-р Дейвид Хидалго .

“Липосукцията може би е най-голямата крачка в историята на естетичната хирургия и, разбира се, попада сред десетте най-важни иновации на всички времена в областта на пластичната хирургия. Само намаляването на мазнините днес се е превърнало в индустрия за милиарди долари, която продължава да се разраства” – твърди д-р Матарасо . “Липосукцията e предшественик на изследванията на стволовите клетки и липофилинга. Повторното инжектиране на събраните мазнини за реконструктивни и козметични цели е вече широко утвърдена процедура и стандартна добавка към фейслифтинга в практиката на много хирурзи. В същото време, стволовите клетки, извлечени от необятния източник, какъвто е човешката адипозна тъкан, дават големи обещания за бъдещото тъканно инженерство.” – допълва експертът.

“Липосукцията, както и нейният вторичен продукт – трансплантацията на мазнини, са изминали няколко светлинни години напред в своето развитие. Но това е защото “стоим на раменете на гиганти” – отбелязва пластичният хирург от Лас Вегас и президент на ASAPS, Майкъл Едуардс .

Топене на мазнините

“Неинвазивните методи, които премахват мазнините без да оставят, характерните за хирургическите интервенции, белези, са свещеният граал, който всички ние търсим.” – казва д-р Матарасо.

Несъмнено, последните най-значими постижения в неоперативната редукция на мазнините са криолиполизата и външното приложение на микрофокусирания ултразвук с висока интензивност (HIFU).

“Днес нехирургичните технологии като UltraShape® (базирана на HIFU) предлагат на пациентите алтернатива на оперативното оформяне на тялото. С UltraShape® имаме почти безболезнена, неинвазивна и неналагаща болничен престой опция за контуриране на фигурата, която дава трайни резултати” – констатира д-р Тейтелбаум.

Според специалиста по дерматологична хирургия от Ню Орлиънс Лиза Донофрио “Редуцирането на мазнините е и винаги ще бъде привлекателен способ за намаляване на теглото. Но е важно да се избере най-подходящата за пациента, процедура – тумесцентна липосукция с местна упойка или неинвазивно елиминиране на мазнините чрез Coolsculpting®, например. Все повече пациенти се ориентират към прецизно контролираното замразяване на мастните клетки, което се постига с Coolsculpting®. А положителният ефект от процедурата допълнително повишава интереса към неинвазивните методи за скулптуриране на фигурата.“

“Въпреки всичко, напредъкът не елиминира ролята на липосукцията – тя все още е златният стандарт. Мога да си позволя лукса да разполагам с всякакъв вид технологии в операционната си. Но ако трябва да избера само един единствен способ за отстраняване на нежеланите мазнини, това би била традиционната липосукция. Неинвазивните методи имат своите предимства, но те не са в състояние да моделират фигурата. Можете просто да вземете област, която пациента не харесва и да я намалите.” – споделя д-р Фодор. “Но нека отправим взор напред, защото бъдещето ще продължи да носи вълнуващи нови технологии за нехирургична модификация на подкожните мазнини”.

Оценете сега!
[Общо: 0 Средно: 0]