За козметиците и филърите

За козметиците и филърите

Много често чуваме, че в България няма закони и това, което изрично не ни е забранено следва да е позволено.

Много колеги се подвеждат от това вярване и попадат в клопката на масовото незнание и непознаване на законите и се изкушават да извършват дейности извън компетенциите си.

И не става въпрос дали те могат или не могат да го правят, дали са добри или не, а дали е ЗАКОННО.

Много хора умеят да шофират, могат дори да имат изключителни рефлекси и свръхчовешки усет и връзка с автомобила, но без шофьорска книжка те са в нарушение на закона и подлежат на подвеждане под отговорност.

За да помогнем за по-доброто разбиране на ситуацията в козметичния бранш у нас, АМК реши да започне кампанията „АМК пита“ и да задава наболели въпроси на съответните институции и компетентни лица.

В първото видео попитахме МЗ, Столично РЗИ и изпълнителна дирекция „Медицински Надзор“.

Зададохме четири въпроса, а именно:

  1. Могат ли хора с професионална квалификация Козметик/ Фризьор/ Масажист/ Татуист след курс за поставяне на филъри и ботокс да извършват законно тази дейност?
  2. Могат ли хора с медицинско образование различно от ДОКТОР да извършват подобна дейност?
  3. Използването на уред INJECTOR PEN, прави ли позволено поставянето на Филъри от лица без нужното медицинско образование?
  4. Процедурата „Поставяне на филър и ботокс“ медицинска ли е и съответно изисква ли специфична регистрация на лекарски кабинет?

Отговор получихме от директора на СРЗИ Д-р Данчо Пенчев и определено след неговото разясняване на Наредба №6/24.08.2015 г. за утвърждаване на медицински стандарт „Пластично- възстановителна и естетична хирургия“, вече нямам никакви съмнения и колебания дали могат козметици да извършват медицински процедури и да работят с медицински изделия.

За да следите новостите в бранша се абонирайте за канала ни в YouTube.


Оценете сега!
[Общо: 0 Средно: 0]